måndag 11 februari 2008

Inte bara Guinness kommer från Irland





En dag när jag var ute och surfade hittade jag en väldigt rolig sida, Antique Pattern Library, som ägnar sig åt att bevara gamla handarbetsböcker. Letade runt efter roliga saker inom virkning och hittade boken 'Priscilla Irish Crochet Book No 1, A Collection of New and Original Designs, With Stitches and Lessons for Working' som handlar om irländska spetsar. Det var bilder med otroligt komplicerade och tidsödande möster, t ex en klänning enbart i spets. Boken har en bra beskrivning över de olika maskorna samt olika motiv med ökande svårighetsgrad för den sugne att prova på.

Principen är att man använder två stycken trådar, en lite grövre (padding cord) som är till för att få en 3 dimensionell spets. T ex i mitten av ett blommotiv har man virat padding corden runt en tänkdsticka flera varv för att få den upphöjd. Den andra tråden, som är finare, används för att göra själva maskorna med. I exemplet med blommotivet har man här virkat fasta maskor runt padding corden och sedan fortsatt med resten av blomman.

Min erfarenhet av det här är att det var roligt att testa men väldigt pilligt att hålla på med så några flera irländska spetsmotiv förutom den här lär det inte bli.

Inga kommentarer: